за сите нарачки чија вредност е поголема од 2990 ден.

- на сите нарачки во готово или со електронска платежна картичка

- во готово или со електронска платежна картичка.

Пребарај ја страната
КАКО ДА СЕ НАМАЛИ ЗАГАДУВАЊЕТО? ИМАМЕ 4 КОРИСНИ СОВЕТИ ЗА ВАС
Ecovision
22.09.2022.
Ecovision

КАКО ДА СЕ НАМАЛИ ЗАГАДУВАЊЕТО? ИМАМЕ 4 КОРИСНИ СОВЕТИ ЗА ВАС

22.09.2022.

Дали знаете дека е доволно да се сменат само некои секојдневни навики за да се намали загадувањето и да се придонесе за зачувување на животната средина? Ви откриваме четири корисни совети кои можат да придонесат за намалување на загадувањето и нашата визија за поздрава иднина.

 

НАМАЛЕТЕ ЈА ПОТРОШУВАЧКАТА НА ЕЛЕКТРИЧНАТА ЕНЕРГИЈА

Дали знаевте дека LED светилките можат да заштедат до 75% од енергијата и да траат до 10 пати подолго од обичните? Заменете ги светилките во вашата куќа или стан со LED светилки.

Можете исто така да ја намалите потрошувачката на електрична енергија со исклучување на светлата кога излегувате од просторијата и исклучување на електричните уреди.

НАМАЛЕТЕ ЈА ПОТРОШУВАЧКАТА НА ВОДА

Дали знаевте дека ако не ја исклучите водата додека ги миете забите, околу 11 литри чиста вода може да истечат од славината за неколку минути? Затоа, исклучете ја чешмата додека ги четкате забите.

Поминувајте помалку време под туш и избегнувајте полнење на кадата. Инсталирајте туш и славини со помал проток на вода.

 

НАМАЛЕТЕ ЈА ПОТРОШУВАЧКАТа НА ФОСИЛНИ ГОРИВА

За успешно да ја намалите потрошувачката на фосилни горива, наместо да возите автомобил, пешачете или користите велосипед, а ако морате да возите, практикувајте да го делите превозот со повеќе луѓе. За време на вашите прошетки носете обувки и облека од рециклирани материјали и на тој начин дополнително придонесувате за зачувување на животната средина.

НАМАЛЕТЕ ГО ОТПАДОТ

Кажете НЕ на пластичните кеси и наместо тоа користете торби, хартиени кеси или кеси за повеќекратна употреба. Заменете ги пластичните производи за еднократна употреба со оние направени од природни материјали.

Како брендот adidas се „бори“ со пластиката можете да прочитате во овој текст.

 

РЕЦИКЛИРАЈТЕ

Дали знаевте дека со рециклирање на еден тон хартија, може да се спасат 17 дрвја и да се заштеди доволно електрична енергија за потребите на едно просечно домаќинство за пет месеци?

Селектирајте го мешаниот отпад што може да се рециклира (хартија, пластична PET и метална амбалажа) во посебните контејнери наменети за рециклирање.

Бидете дел од нашата #EcoVision промена!

 

Тимот на Sport Vision

Слични статии

22.
Sep.
Ecovision
Време е да се преземат нови чекори во борбата за зачувување на планетата, а брендот adidas е еден од пионерите во таа мисија.
16.
Sep.
Ecovision
Колку е важно прашањето за заштита на животната средина и намалување на загадувањето покажува и кампањата Move to Zero на брендот Nike.
12.
Sep.
Ecovision
Планетата на која живееме е неверојатно место, но ѝ треба нашата помош за да напредува и да има здрава животна средина за сите нас.
06.
Sep.
Ecovision
Во свет кој брзо се менува, не е лесно да се фокусираме на теми кои се од огромно значење за сите нас.