Во изминатите 35 години постоење Nike Air Zoom Pegasus помина низ значајни промени во однос на технологијата – благодарејќи на секојдневните и многубројни тестирања во кои учествуваа најбрзите тркачи на светот.

Кога дојде време за унапредување на технологијата и креирањето на Nike Air Zoom Pegasus 35, дизајнерите се обратија до тркачите и нивните реакции на овој модел (вклучувајки го и најголемиот љубител на оваа франшиза - британскиот тркач  Mo Farah). Веднаш беше јасно дека некои перформанси на моделот воопшто не се доведуваат во прашање, а за некои делови потребно е подобрување.

ШТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ:

  • Конструираната мрежа без шевови на горниот дел остана иста
  • Meѓу-ѓонот и понатаму е креиран од комбинација од Nike Air Zoom Air единица и пенести перничиња

ШТО Е НОВО:

  • Јазикот на патиката е засечен, заради полесно облекување/соблекување
  • Најниската дупка за врвка е помесетна нагоре за да се ослободи зоната на свиткување во предниот дел на стапалото и да овозможи оптимана флексибилност – промена која е направена како одговор на сугестијата од Mo Farah.
  • Петата е закосена за оптимизирање на првиот допир со подлогата и глаток премин (дополнително изгледа модерно и брзо).
  • Nike Zoom воздушното перниче е инспирирано од Vaporfly 4% моделот. Дизајнерите комбинираа две воздушни перничиња (кои се користени кај другите Pegasus модели) во едно кое потсетува на технологијата користена кај Vaporfly 4% . Zoom Air делот овозможува лесен премин и динамично амортизирање на движењето на стапалото при трчање.
  • Женствената силуета е со помека Cashlon пена креирана специјално за женското стапало.

Моделот Nike Air Zoom Pegasus 35 и новата Nike колекција за трчање  можете да ги пронајдете во продавниците на Sport Vision, како и на Online shop.